Programma 2017

Het programma bood voor ieder wat wils. Als deelnemer uit het onderwijs kon je je verdiepen in onderwerpen zoals lesson study, professionele leergemeenschappen en andere vormen van professionalisering, gedrag en TOS, excellentie en ICT. Dit alles met onderbouwing vanuit onderwijsonderzoek.
En natuurlijk was er voor iedereen volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, via meer of minder gestructureerde gesprekssessies en in de wandelgangen.

We begonnen de dag met een panelgesprek over de verschillen, overeenkomsten en succesfactoren voor een effectieve verbinding van onderzoek en schoolontwikkeling. Dat deden we met:

 • Rianne Bakker, docent vo (De Meerwaarde) en deelnemer professionele leergemeenschap
 • Sarien Shkolnik, vicevoorzitter College van Bestuur Graafschap College
 • Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg, Hogeschool Leiden
 • Wim van Schaik, schoolleider van Vierbeek College (vso) en De Vaart (so), De Onderwijsspecialisten

Je kon verder in 3 rondes uit verschillende (typen) sessies kiezen: de een gericht op kennisoverdracht, de ander meer op kennismaking. De dag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de NRO-Verbindingsprijzen.

Bekijk alle sessies binnen het programma

MEET & MATCH

Je netwerk uitbreiden? Nieuwe mensen ontmoeten, die net als jij een interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek? Dat kon tijdens Meet & Match: een nieuw concept op het NRO-congres.

Er zijn 4 typen sessies

Rond het kampvuur
In dit onderdeel staan uitwisseling, het delen van ervaringen, elkaar bevragen en van elkaar leren centraal. In een kleine en knusse setting ga je onder begeleiding van een gespreksleider met andere deelnemers samen de diepte in.

Op verkenning
Tijdens verschillende interactieve werksessies krijg je de kans een breed scala aan interessante onderwerpen te verkennen. Onderzoekers, onderwijsprofessionals of ervaringsdeskundigen delen hun kennis en expertise met je. De focus ligt op de verbinding tussen onderzoek en onderwijs: wat is de betekenis voor de onderwijspraktijk?

In de tent
In de tent schuiven bezoekers aan lange tafels aan rondom een specifiek onderwerp. Een gespreksleider introduceert een vraagstuk en gaat met je in gesprek om een scala aan ideeën en ervaringen te verzamelen. De uitwisseling in de tent verloopt gemoedelijk, op geheel informele wijze.

Gebaande paden
Het is gelukkig niet altijd nodig om off the beaten track te gaan en zelf een weg vrij te maken. Anderen zijn je voorgegaan en delen graag al hun ervaringen en kennis met je. Schuif aan bij een keur aan lezingen, pitches en presentaties.

 

 

Programma van de dag

Tree
 • poraad
 • voraad
 • mboraad
 • ecbo
 • onderwijs
 • vor
 • didactief
Kom ook en ontdek samen hoe onderwijs en onderzoek elkaar versterken!
NRO logo