reportages

Reportages

Van onze speciale verslaggevers: het NRO-congres 2017

Op woensdag 1 november 2017 vond het jaarlijkse NRO-congres plaats. Het was al weer het derde NRO-congres, dat net als de voorgaande twee edities werd gehouden in de Amersfoortse Rijtuigenloods. Tegen een monumentaal decor van traditionele treinstellen praatten ongeveer 500 leraren, onderzoekers, beleidsmakers en andere betrokkenen bij het onderwijs met elkaar over een effectieve kruisbestuiving tussen klas en wetenschap.

Het thema van dit congres was ‘leren voor de school’: hoe kan onderzoek van nog meer waarde zijn voor het onderwijs? In meer dan vijftig presentaties, workshops en ‘kampvuurgesprekken’ wisselden de deelnemers ervaringen en kennis uit over onderwijsonderzoek in het primair en voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Om een goede impressie te kunnen geven van het congres, vroeg het NRO aan tweedejaars studenten van de academische pabo van de Utrechtse Marnix Academie om een verslag te schrijven van een sessie die zij bijwoonden. Dit leverde negen geanimeerde verslagen op van evenzovele sessies. Vanuit de Marnix Academie werden de studenten begeleid door Stella van der Wal-Maris.